Lehevaatamisi

pühapäev, 26. mai 2013

ASJAAJAMINE

ehk kõik siin ilmas sõltub ametniku suvast




Lubasin eraldi rääkida meie dokumentide ajamisest. Seda me hakkasime kohe tegema kui töölepingud kätte saime. Kuigi proua Brigadir saatis meid Magistraati, alustasime oma paberite kordaajamisest hoopis Poliisist.
Neljapäev Poliisi läksime kohale. Muidugi enne otsisime teist ja sõitsime mitu korda mööda. No nii väikest kirja ”kaubamaja” peal ei näegi autos istudes! No vähemalt meie ei näinud ja saime ikka mitu korda Roomas käia enne kui Poliisi üles leidsime.
Kohapeal võtsime järjekorra nr ja jäime ootama. Mulle tuli kõne: ma helistan töökuulutuse asjus. Hakkasin imelikke häälitsusi tegema ee ... aaa.. eee (mää-mää!!!) Te saite juba töö? ee... jaa... Nii see kõne lõppeski. Saime politsei jutule peaaegu üheaegselt, kõrvuti luukide äärde. Rääkisin oma jutu ära ja minult nõuti veel üürilepingut. Ütlesin, et mul pole kaasas. (no ei olnud meeles Bossilt küsida.) Kõrvalluugi Grete ametnik ütleb minu omale, et EU liikmeriikidelt ei peagi nõudma. Siis oli minu minu ametnik tükk aega kadunud. 
Tagasi tulles tegi ta mu töölepingust ja ID kaardist koopia, surus mulle mingi paberi pihku ja ütles, et pangu ma internetis aeg kinni. Hakkasin seletama, et ta võiks ise mulle aja kinni panna kuid see ei teinud mind kuulmagi. Gretele anti samasugune paber ja öeldi, et tulgu ta esmaspäeval kell 13 tagasi ja püüdku internetis aega kinni panna. Serveriga pidi mingi jama olema ja ta ei saa talle ise aega kinni panna.
Grete küsis, et kas mulle pakuti tööd? Mina, et jah. Mis tööd? Ma ei tea, aga vist eestisse, ta rääkis eesti keeles. Kodus täitsime paberid ära ja läksime siis poliisi kodulehele. Kõigepealt pidime ennast sinna registreerima. Siis tuli meilile kiri viitega. Seal täitsime uuesti samasuguse ankeedi mis meile pihku suruti ja, et kuhu ma tahan saada teadet millal kohale tulla. Panin, et tahan mobiilile. Et ma ei saagi ise aega valida?, või ma ei osanud....
Vaatsin ka oma vastuvõetud kõnesi ja kõik olid soome numbrid. Osad neist tundmatud, olin ju igasugustega rääkinud enamvähem samal ajal. Milliselt mulle helistati ja tööd pakuti – ei tea! Kui nii siis nii ...
Esmaspäeval läksime tagasi. Võtsin oma paberid ka kaasa, äkki joppab, meil ei olnud ikka veel üürilepingut. Grete sai oma paberi kätte ja püüdsin siis ennast ka sellele kaela suruda, ta ütles, et kahjuks tal ei ole rohkem aega, et planeeritud järjekord jõuab kätte, kuid ta võib mulle aja kirja panna. Kas mulle neljapäeval sobib. Sobis.
Kohe samast ruumist läks uks Maistraati. Sealt saime uued ankeedid. Täitsime ära. Tehti koopia ID kaardist, oleskeluluvast ja töölepingust. Mul polnud politsei tõendit, ütlesin, et neljapäeval saan. Siis võttis ikka mu paberid vastu ja, et ma kohe kui loa saan, tooksin selle sinna, et nad saaksid mu paberite juurde koopia teha. Lubasin pühalikult. Siis öeldi, et nädala pärast tuleb meile postkasti. 
Neljapäeval sain Poliisist oma oleskeluloa ka kätte. Minu pakkumise peale ei tahetudki üürilepingut. Läksin kohe Maistraati, et lubasin oma dokumentide juurde koopia tuua. Tehti koopia. Pärisin veel isikukoodi järgi. Kiri on teel aga kui mul on kiiresti vaja, siis ta võib mulle välja trükkida. Loomulikult ma lahkelt lubasin tal seda teha ja viipasin Grete ka ligemale, et talle paluks ka välja printida.
Sealt sõitsime otse Kela`sse. Jälle üks tiirutamine ja jälle Roomas käidud kuni leidsime õige koha. Vau ja Nordea pank otse selle vastas!
Kelas saime uued ankeedid ja asusime neid kohe täitma. Seal oli lahke proua, kes meile ankeedid tõi ja päris kas meil on abi vaja ja tegi meile koopiad, et luugis asjad kiiremini sujuksid. Kontrollis ka kas kõik vajalikud lisad on ka kaasas. Siis ütles ta : Te olete esimene inimene kellel on kõik paberid olemas! Siis selgus, et meid on kaks.
Paberid võeti vastu ja ütles, et kuskil nelja kuu pärast tuleksime palgalehtedega tagasi, kuid enne tuleb meile sellekohane kiri koju.
Pangas pidime jupp aega ootama tühjas saalis, enne kui meid ... misasi?järjekord?... vaid meie kaks.... vastu võeti. Jälle kõrvuti luugid.
Esialgu ei saanud minu teller aru mida ma tahan. Mis arvet avada? Enne ühte tuleb tulla, siis saab sularaha kätte.
Ma ei taha midagi! No tegelikult ikka tahan! Läksin omadega rappa... tahan arvet... tahan avada arvet... Nähes ta nägu, tõstsin käed taevapoole ja korrutasin nagu papagoi ... haluan avata pankkitilin... tilit - teidän täytyy ymmärtää, minulla ei ole mitään täällä!
Siis ta sai aru !
Kaua ma kavatsen seda arvet kasutada, milleks ma seda kasutan, kas mujalt kui soomest laekub ka sellele arvele raha, aga sellelet arvelt mujale - ütlesin, et jah, vaja ju eestis üüriarved tasuda. Jne jne. Tegi mu kõikvõimalikest paberitest ja ID kaardist koopiad. Siis küsis, et kas tahan lepingut eestikeeles saada. Ütlesin, et jah. Sii teatas, et ta ikka ei saa seda eesti keeles, äkki ma ei saa kõigest aru, ütlesin, et sellest pole midagi- küll siis google aitab! Sellepeale naeratas ta esimest korda. Jää sai murtud. Siis seletas ta lahkelt, et pin kood saadetakse 2 päeva pärast postiga ja siis võib minna veel nädal kui pangakaart postiga koju tuuakse. Kui tahan Pin koodi muuta, tuleb kontorisse tulla ja see maksab 10€. Aga ülekanded teise riiki- ma unustasin küsida. Olin koodivahetusest nii jahmunud. Kui arvele on laekunud kaks palka, siis saan interneti panka taotlema hakata. Täpsustasin siis seda jälle, et kui ma saan kuus 2x palka kas see ongi kaks palka või on jutt kahe kuu palgast. Ta mõtles natuke ja siis ütles, et ikka kahe kuu pärast, peale kahe kuupalga laekumisest alates.
Ja nüüd on meil pangaarve ka!  Järgi on veel jäänud Vero. Seda saab vaid esmaspäeval, teisipäeval teha.
Esmaspäeval läksime Vero`sse. Võtsime järjekorra numbri, rahvast oli seal ikka üksjagu. Ulatades kõik oma paberid, ütlesin, et olen seal riigis uus ja ta tegi kõik ära. Isegi ei küsinud minult enam midagi.
1,5 nädalat ja kõik dokumendid korras! Meil oli ikka nii kiire nende dokumentide ajamisega.
Eks luges see, et me saime aru, et meid ei oota siin mitte keegi. Samuti ei taha keegi meid ka tööle võtta kui meil pole nõuetekohaseid dokumente.
Meil siis on olemas:
1. Työsopimus – tähtajatu
2. Asuinhuoneiston vuokrasopimus – tähtajatu
3. Oleskeluikeuden rekisteröintitodistus
4. Henkilötunnus (paberid täpselt ühtemoodi täidetud) –
                  Tupla – voimassa 3 kuud
                  Gretel – voimassa 1 aasta
5. Lasketut Verokortit – voimassa 31.12.2013
                  Tupla - 5%
                  Grete - 4,5%
6. Pangaarve – 06.2016 (kas tõesti automaadis tehtud päringud on maksulised?)
7. Kela! Saime kirja, et meil on õigus soome sotsiaalturvalisusele ja nad vajavad uut avaldust 04. Juuniks. Kaasa võtta muudele paberitele lisaks palgalehed. Kas me tõesti saime kohe liikmeks!??? Vau!
Kõigele lisaks on meil ka uudis:
Mina jään siia karumetsamustikale üksi.
Grete läheb ära. 
Jätab mu maha!
Leal avanes Espoos vaba koht ja seda kohta pakuti Gretele. Mulle öeldi, et ära kurvasta, esimesel võimalusel kutsuvad nad mu järgi. No ma siis püüan mitte kurvastada. Tore uudis on siis see, et Lea tuleb oma ametiautoga järgmisel nädalavahetusel Gretele järgi.
Me kolm saame siis kokku, et mõneks ajaks jälle lahku minna.... 


7 kommentaari:

  1. Pangakonto vaatamine automaadis on tasuline, kasulikum on kohe nats raha välja votta, siis trykib yhtlasi ka kontojäägi. Ka mulle öeldi alguses, et paari kuu pärast saab internetipanka taotleda, hiljem selgus siiski, et see aeg on kolm kuud, kolm palka...Ylekanded internetipangast Eestisse on vähemalt Nordeas tasuta, euromaksed, aega läheb paar päeva. Seega mina need esimesed 3 kuud votsin Soomes raha välja, viisin Eestisse ja panin seal arvele ja maksin internetipangas , ei hakanud siin pangas arvete maksmisega jamama, millegipärast kahtlustan et päris tasuta need ei ole, lisaks veel see pangakontorite arusaamatu spetsialiseerumine, sa ei saa maksta arveid koigis kohtades, alati peab täpsustama, mis paberitega seal konkreetses kohas tegeletakse, pluss nende lahtiolekuajad, mis mulle ei sobinud iialgi, suletakse ju kontorid siis sageli juba pool viis, laupäeviti töötamisest ärme yldse räägi.
    Vaatasin nyyd kohe huvi pärast omi pabereid, kuhu on teil kirjutatud henkilötunnuse kehtivusaeg? Minul on maistraadist tulnud paber, kus sellist lahtrit pole, on vaid väljastamise aeg? Samuti tuli mulle vastus Kelalt, et olen saanud positiivse vastuse, kaart tuli ka posti ja eraldi pean taotlema vaid euroopa ravikindlustuskaarti. Politseis käisin ka vaid korra:) Ehk et kuidagi palju jooksutati teid:) Aga lopp hea koik hea!

    VastaKustuta
  2. Moika!
    Mitte ei saa aru, miks teil t ä h t a j a l i s e d isikukoodid on!? Tupla, kui Sa Karumustikalt Helsingisse soovid kolida, jäta siia oma tel.nr ....... ehk annab veel korraldada....
    Tänan mõnusa lugemise eest ja ikka hoian pöialt!

    VastaKustuta
  3. No vott, mina ka ei tea miks me tähtajalised isikukoodid saime. Kuid arvasime,et parem "pool muna kui tühi koor". Võibolla tegime täitmisel mingid saatuslikud vead. Aga pakkumine Helsingisse....jesper! mul hakkasid kohe käed värisema! minu telef.0468971995

    VastaKustuta
  4. HEi! Ma kobisen sellest HT tähtajalisusest ainult niipalju ,et meie tulime siia algselt n.ö. töölepinguga "põmm" maistraati ja tilapäisetena. Sest meie saime oma HTd kätte n.ö. käsuga kolme kuu möödudes peab olema poliisis käidud.. Siitmaalt edasi saan rääkdia ainutl enda seisukohast kui kirjutasin end juba poliisis käies vakituiseks ja käisin ka Maistraatis andmeid uuendamas ja pärast seda sain Maistraatist uue paberi: kotikunta Suomessa ja seal ei olnud enam mingit kuupäeva peal. Teised on ikka veel tilapäistena, aga mu meelest nad käisid ka mingil ajal maistraatis tõendamas, et poliisis käidud.
    Kuulge, mismõttes automaatist kontoseisu vaatamine tasuline? Nordeas w? OP-s küll pole. Ja selle netipangaga vist on jah üldreegel, et ei saa, aga jällegi palju...liigagi palju oleneb sellest tihendist seal tooli ja leti vahel. Meie rääksime siin ikak suhtkoht alguses omale netipanga välja...või noh, tegelt oli meil kohalik abiline... kuna väike koht ja olud teada, siis see ilmselt ongi siin lihtsam. Sügisel viimasena tulnul oli ainult üks tõrge - passi polnud hetkel siin, muidu oleks kohe saanud.
    Aga see poliisi värk näitab eredalt, et siin tegelikutl ka sõltubki väga alju ametnikust, tema teadmiste tasemest (või hoopis teadmatusest) ja sellest kui hästi ise asjadega kursis oled ja küsida/nõuda oskad. :)
    Muul o nnatuke kahju, et teie rakuke juba koost laguneb, aga sellegipoolest hoian sulle, Tupla, varbaid ja pöidlaid, et saaksid omale pakkumise tsivilisatsiooni. ;)
    Edu, loomulikutl teile kõigile kolmele! :)

    VastaKustuta
  5. No tegelikult me oleme alati teadnud, et me ei hakka koos tööl käima kuid koos elamisest oleme küll unistanud. Samas, me juba alguses leppisime kokku, et kui kellelegi avaneb parem võimalus, siis ta ei jäta seda kasutamata, sest sellesat võib ka teistele vajadusel tulu tõusta. Nii, et ma ikkagi niiväga ei kurvasta, et Grete läheb. Ma pigem rõõmustan, sest ühel päeval nad äkki leiavad minulegi sinna koha... samas, me keegi ei taha jääda koristajaks. Selleks on vaja keelt õppida. Mida ma õpin kui kõik on siin eestlased. Mõni võib ju öelda, et ma räägin hästi kuid ma ise tean, et mul on tugevad puudujäägid keeleoskuses. Võib-olla toimuvad siin isegi kuskil kursused, kuid minu tööaeg ei võimalda seal käia. Nii, et jah tsivilisatsiooni tahan- seal suuremad võimalused.
    Suur Suur aitäh kaasa elamast!

    VastaKustuta
  6. Koige paremini opib keelt kindlasti suheldes, see on selge. Ise näen, et konekeel ja kirjakeel erinevad paljuski, neelatakse loppe, kasutatakse lyhendeid,seda ma siis vaikselt harjutan, et kone sujuvam oleks:) Nii et jah, loodame, et saad varsti sealt mustikametsast välja, inimeste keskele:)

    VastaKustuta
  7. on ka soomes mingi selline pank,kus saab interneti panka kohe kasutada,kui arve avada?

    VastaKustuta